Att ta sin plats på marknaden som en webbyrå

Funderar du på att starta en egen webbyrå? Du är inte ensam. Många utvecklare har tagit steget från en anställning till att bli sina egna chefer. En del har aldrig haft en anställning hos ett annat företag, utan inlett sina karriärer som frilansare eller konsulter. Börjar man idag ger man sig in i ett fält där det finns ganska hård konkurrens.

Erbjud tilläggstjänster

På ett eller annat sätt behöver man utmärka sig för att bli en framgångsrik webbyrå. För kunder som vill ha en hemsida idag finns det helt enkelt väldigt många kunder att välja mellan. Så har det inte alltid sett ut – men på senare år har behovet av att sticka ut ökat.

Hur just din webbyrå ska särskilja sig från konkurrenterna vet bara du. Det bästa är att ta den kunskap och de talanger du har och framhäva dessa. Kanske är du expert på att göra snygga och stilrena hemsidor till artister, författare och fotografer? Eller kanske har du tidigare arbetat med att göra många hemsidor till juristbyråer, och på den vägen har god kännedom om hur det är att arbeta med dessa?

Det behöver givetvis inte vara talanger och kunskaper du redan har. Det går såklart alldeles utmärkt att specialisera sig inom ett område och erbjuda det som tilläggstjänst. Det är inte ovanligt att webbyråer även erbjuder SEO, eller att man specialiserar sig på att göra väldigt konverterande landningssidor.

Vad behöver kunderna?

Använd fantasin och gör en analys! Fundera på vad kunderna har för mål och hur du kan hjälpa dem att uppnå detta. Många vill ha hjälp med underhåll av sidan, att mäta besökarnas beteende och att se hur sidan presterar överlag. Kanske är det här tjänster ni kan erbjuda? För att bli en framgångsrik webbyrå idag behöver man ofta kunna mer än att ”bara” designa hemsidor. Fundera på om det kan vara värt att samarbeta med exempelvis konverteringsoptimerare, sökmotoroptimerare eller sökordsmarknadsföringsspecialister.

Ett tydligt varumärke

En annan viktig del i att ta sin plats på marknaden är att skaffa sig en tydlig identitet. Arbetar man mycket på detta finns det potentiellt mycket att vinna. Om du lyckas marknadsföra ditt varumärke som pålitligt, proffsigt – och gör det lätt att komma ihåg – kommer medvetenheten kring din webbyrå att öka. Med ökad medvetenhet och kännedom om ditt varumärke får du också fler kunder. En snygg logga, ett bra namn och ett i övrigt välarbetat koncept kommer man långt med – nästan oavsett bransch.