Måla om huset själv eller anlita hantverkare?

Plötsligt är tiden kommen, när det gått så många år att det är dags att måla om huset igen. Detta är något som många drar sig för och det är egentligen inte så konstigt. Det är både slitsamt och tidskrävande och man kan behöva spendera hela sin semester för att genomföra projektet. Det finns dock dom som tycker att det är roligt och rogivande att måla men hör man inte till den gruppen är det kanske bättre att anlita en målare.

Vilket underarbete behövs?

Innan man målar om huset behöver man oftast genomföra någon typ av underarbete. Är fasaden flagig kan man behöver man skrapa bort den gamla färgen och det kan man även behöva om man planerar att byta kulör. Är fasaden i okej skick kan det räcka att tvätta den med målartvätt av målare men det är absolut inget steg man bör hoppa över. Fundera över hur omfattande underarbetet är och om du har kunskap, tid och lust att genomföra detta eller om det bättre alternativet är att anlita en målare.

Tänk igenom tidsplanen

Att måla om huset tar tid, det är inget som man kommer ifrån hur man än vrider och vänder på det. Man behöver dessutom anpassa sig efter väder och vind och vissa dagar kan målningen bli stillastående på grund av det. En målare arbetar förmodligen lite snabbare än vad man kan göra själv man framför allt kan man lägga sin tid på annat.

Hur stor lust har du?

En annan sak man bör fråga sig är om man har ork och lust att genomföra målningen på egen hand. Kanske finns möjlighet att bjuda över grannar och vänner under en helg, där man står för mat och dryck medans man tillsammans genomför arbetet. Är man många som jobbar intensivt kan man komma långt. Är man däremot helt ensam och ska måla om huset känner man sig förmodligen inte jättesugen på att sätta igång. Här kan det vara läge att kontakta en målare för att åtminstone be om ett prisförslag. Utifrån det kan man sedan ta beslut om man ska pina sig igenom arbetet på egen hand eller om man faktiskt ska anlita denne målare.

Att måla om huset kan vara ett roligt projekt att göra tillsammans med familjen eller med vännerna men man ska också se till att ha tid. Man bör inte stressa sig igenom arbetet för då kommer inte resultatet att bli bra. Funderar man över punkterna ovan kommer man säkerligen komma fram till det alternativ som passar bäst.